al contingut a la navegació Informació de contacte

Floració a Montoliu

Rutes de turisme actiu per fer en família

karla i perer.jpgESTIMA LA TERRA. ESTIMA LA FLORACIÓ. ESTIMA MONTOLIU.
La primavera esclata en un mar de blancor a les hortes tradicionals de la vall del Segre. Vine a fer un passeig pels camins de l'aigua, descobreix un paisatge d'un cromatisme corprenedor i descobreix el patrimoni natural i arquitectònic.

CAMINADA MOSAIC DE COLORS I SONS

Us oferim una activitat multisensorial, una caminada pel nostre terme guiada per pagesos locals, una proposta de turisme actiu i de proximitat, de descoberta de l'entorn rural de Montoliu, enmig de camps florits, amb un mosaic de colors fruit de la gran varietat d'arbres fruiters i altres conreus que s'estén fins on allarga la vista, on podreu gaudir dels sons de la natura, amb el contrapunt també de fruir d'actuacions musicals entre arbres florits. Recorrerem antics camins ramaders, veurem com l'acció dels pagesos ha conformat un paisatge agrari particular, ens endinsarem en espais naturals que conserven la flora estepària autòctona, i posarem en valor els elements patrimonials i de memòria històrica. L'abundant avifauna que trobarem pel recorregut la fa una activitat especialment indicada pels qui tenen interessos ornitològics.

En diversos indrets de la ruta es duran a terme parades en miradors amb grans visuals, on els guies locals us explicaran el paisatge i la història que amaga. Comptarem també amb diverses interpretacions musicals a càrrec del Centre d'Iniciatives Musicals, enmig de camps florits. A mitja ruta farem un tastet de producte local, i a l'arribada us esperarà un entrepà per recuperar forces. L'activitat es durà a terme el 26 de març, en el punt àlgid de la floració a les nostres contrades, amb sortida a les 10h. Podeu fer la inscripció a partir del 10 de febrer en aquest enllaç: https://www.iter5.cat/inscripcions/formCursa.php?id=1810

RUTES PER FER DE FORMA AUTÒNOMA
Per aquells que vulgueu gaudir del nostre territori, us oferim tres rutes per fer de forma autònoma, en grups familiars o d'amics, que us premetran gaudir del fenomen de la floració a Montoliu.

La ruta Un pom de blancor recorre les hortes de Montoliu de Lleida, on predomina el cultiu de pereres, que en època de floració donen un paisatge que anomenem un pom de blancor, per l'efecte del paisatge entapissat de flors blanques sobre un fons verd, i la forma d'agrupar-se les flors en petits poms. És una ruta també de camins de l'aigua, en tant que segueix els camins de servei de les séquies i canals que han fet fèrtil i conreable aquesta terra. Travessareu també l'espai natural dels Patamolls de Montoliu, un espai on abunda l'avifauna. Ruta perfecta per fer de finals de març a principis d'abril.

La ruta Patchwork de colors s'endinsa per la zona d'antics secans del terme, per la Vall del Set i el Pla de Tabac, un espai transformat per la concentració parcel·lària i els nous regadius que han conformat un espai diferencial, on la diversitat d'usos agraris, amb un pes important de la fruita de pinyol i el conreu de cereals, teixeixen un mosaic de colors en un marc de visuals d'horitzons llunyans. Aquí cal tenir en compte que la flor rosa de presseguers i altres fruites de pinyol es produeix des de principis de març.

La ruta per hortes antigues i noves recorre tant la zona de l'Horta, espai d'hortes antigues regades per la Séquia de Torres i el Canal d'Urgell, zona amb important patrimoni industrial, natural i de memòria històrica; i també la zona d'antics secans transformats en regadiu de la Vall del Set i el Pla de Tabac, en un recorregut que permet copsar la varietat de paisatges del nostre terme.

Aquestes rutes, amb les quals podreu descobrir un paisatge que us sorprendrà, les podreu consultar als enllaços que us adjuntem, on també podeu descarregar-vos els recorreguts:

• la Ruta a per les Hortes de Montoliu. Un pom de blancor (3,7km) consulta i descarrega

• la Ruta a peu pels antics secans. Patchwork de colors (7,5km) consulta i descarrega

• i la Ruta a peu o en bici per hortes antigues i noves. Del pom de blancor al patchwork de colors (14km) consulta i descarrega

Si en acabar les visites us bé de gust fer un mos, us recomanem el bar-restaurant Llar del Poble, ubicat a la Plaça la Creu.

    I si voleu aprofundir en conèixer l'activitat agroindustrial que envolta la fruita dolça podeu consultar la informació al respecte que trobareu a la Cooperativa de Montoliu

    Document Actions